Forordninger vedrørende brugen af vinterdæk varierer fra land til land. Der er et par lande i Europa, som f.eks. Storbritannien og Danmark, hvor loven overhovedet ikke regulerer deres brug.
I de fleste tilfælde skal vinterdæk dog bruges i en hvis periode, eller når vejrforholdene øjensynligt er vintervejr. Brugen af snekæder er påkrævet på visse vejafsnit og i bestemte områder.
Når man kører til udlandet om vinteren skal førerne omhyggeligt gennemgå destinationslandets bestemmelser på forhånd for at forhindre problemer som følge af brugen af forkerte dæk.
Mærkning af dæk
I Europa, afhængigt af land og situation, kan du bruge enten vinterdæk med eller uden pigge eller helårsdæk.
Sikre vinterdæk, med eller uden pigge, bærer snefnugssymbolet (også kendt som 3PMSF eller 3 bjergtoppe med et snefnug), som i stigende grad erstatter den gældende vinterdæksmærkning (M+S).
I dag er M+S-mærkningen ikke længere tilstrækkelig i lande som Tyskland, hvor loven definerer dækkene med snefnugssymbolet som obligatoriske vinterdæk. M+S-mærkningen erstattes af snefnugssymbolet i de nordiske lande.
Vinterdæk med eller uden pigge?
Vinterdæk uden pigge der er designet til centraleuropæiske forhold er et glimrende valg for kontinentets mildere og regnfulde vinterforhold. I de nordiske lande er vinteren typisk meget hårdere, og der kan være masser af sne, is og sjap på vejene. Dette kræver vinterdæk uden pigge designet til nordiske forhold. Sikre vinterdæk uden pigge til både centraleuropæiske og nordiske forhold bærer snefnugssymbolet. For at hjælpe forbrugerne med at adskille de nordiske vinterdæk uden pigge med deres europæiske modparter, udvikler dækindustrien i øjeblikket en specifik Ice Grip mærkning.
Pigdæk er populære i de nordiske lande, men er for eksempel helt forbudt i Tyskland og Polen. I nogle lande har biler med pigdæk særlige hastighedsbegrænsninger, og brugen af pigdæk skal skiltes siddende synligt på bilen.
Snekæder i bilen
I nogle europæiske lande, på nogle veje, anbefales brugen af snekæder og er endog obligatorisk. Du kan støde på trafikskilte, der angiver obligatoriske snekæder i de stejle bjergområder i Østrig og Schweiz. På andre steder vil det være tilstrækkeligt at have snekæderne i bilen.
Den lovlige minimumrilledybde for vinterdæk er 3 mm, i de fleste europæiske lande. Nokian Tyres anbefaler at skifte vinterdæk, når der er 4 millimeter slidbaner tilbage. Dækkets håndtering er alvorligt forringet under dette niveau.
Bed om vinterdæk på din udlejningsbil
At leje en bil på din destination kan virke som en passende løsning, hvis du ikke har lyst til at køre hele vejen. Når du reserverer et køretøj, bør du bede om at få det leveret med vinterdæk. I sidste ende er det altid føreren der er ansvarlig for at sikre, at bilen er korrekt udstyret til vinterforholdene.
Find de dæk, der passer dig bedst
Se nedenstående kort over brugen af vinterdæk i forskellige lande. Flere oplysninger om dækregler findes på de lokale bilforeningers hjemmesider.